Ismeretterjesztő
„Food miles” - Beszéljünk arról, mennyit utazik az élelmiszerünk!
2020.03.25. I 21:31
Bárány Robi vendége egy nehéz, ám annál érdekesebb téma kapcsán Balogh Lili Sára agrármérnök, a Védegylet főtitkárhelyettese volt, aki a globalizált élelmiszerrendszerek bemutatásával kezdte a beszélgetést.
Az élelmiszerek utaztatásának széndioxid-kibocsátása, az adott időszakban Magyarországon éppen nem szezonális zöldségek és gyümölcsök más országokból vagy kontinensekről történő beszerzése, de akár napjaink olyan trendi, de nem honos ételeinek fogyasztása kapcsán, mint például az avokádó, a chiamag vagy más szuperélelmiszerek, felmerül a kérdés: mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után ezek a folyamatok?
 
A helyzet nagyon komplex, ugyanis mivel az elfogyasztott élelmiszert a társadalom döntő többsége nem termeli meg magának, hanem megvásárolja, egyszerre kellene teljesíteni az előállítással kapcsolatos komoly társadalmi elvárásokat (például méltányos kereskedelem, fair trade, ökológiai minőség megtartása, gyerekmunka kiküszöbölése, stb.), miközben minél alacsonyabb szinten kellene tartani az árakat.
 
A beszélgetés további része is izgalmas témákat vetett fel, érdemes a videóra kattintani!