Ismeretterjesztő
Aggasztó hír: egyre több tóból tűnik el a gyepi béka
2020.04.07. I 18:45
Itt a nász ideje a kétéltűeknél! Ennek apropójából az Egyenlítő Home Office adásában Kovács Tibor zoológus mesélt a kétéltűekről általánosságban, a békanász jelentőségéről, és két kevésbé ismert, nálunk is őshonos faj helyzetéről.
A kétéltű állat kifejezés alatt a többségnek rögtön a béka jut eszébe, holott számtalan gőte és szalamandra faj is él a világon. A béka a farkatlan kétéltűek közé, utóbbiak pedig a farkos kétéltűek rendjébe tartoznak. Léteznek lábatlan kétéltűek is, ide trópusi állatokat sorolunk.

Tibor sok évtizede foglalkozik békákkal, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság viszont, melynek ő az elnöke, nemcsak a kétéltűek sorsát követi nyomon. Elsődleges céljuk az adatgyűjtés az állat- és növényvilág egyes fajairól a természetvédelem számára. 

A békákat a békanász ideje alatt is érdemes vizsgálni, fontos információ például a petéik aktuális száma. 

„Kifejezetten fontos periódus. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez a durván 2-3 hét alapvetően határozza meg egy békapopulációnak az az évi sorsát” 

– mondta a zoológus. Ebben az időszakban az állatok száz százalékig a peterakó helyektől függenek. Azt is megtudhattuk, hogy többek között a vízfelületek tisztaságán is múlik a következő szaporulat. A begyűjtött adatok sajnos szomorú tendenciákat mutatnak egyes fajoknál.
Aggasztó hírek a békák visszaszorulásáról

30-40 éve tombol a világon mindenfelé a kitridiomikózis nevű, gomba által okozott betegség, ami jelentősen visszaszorítja a békák számát. Tibor szerint Európában mégsem ez a legégetőbb probléma, hanem az élőhelyek megszűnése és a migrációs útvonalak feldarabolódása. Utóbbi például akkor jön létre, amikor a telelőhely és a peterakóhely közé autóút épül. A globális felmelegedés is fokozatosan ellehetetleníti bizonyos fajok életét hazánkban, ilyen például a gyepi béka is.

Az erdei béka és a gyepi béka helyzete

A két fajt a laikusok általában nem ismerik, a tankönyvekben sem szerepelnek ezek az állatok. Megjelenésükben, szokásaikban, viselkedésükben nagyon hasonlítanak egymásra, tavasszal egyszerre kezdik a nászidőszakot, egyszerre rakják le a petéiket, így jól összehasonlíthatóak. A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság a Pilis és a Visegrádi-hegység területén másfél tucatnyi tavat vizsgál, megfigyeléseik azt mutatják, hogy egyre több tóból tűnik el a hegyvidéki klímát kedvelő gyepi béka.

„Ahogy szárazodik, melegedik a klíma, ennek az állatnak az élettere egyre rosszabbá válik, egyre kedvezőtlenebbé válik, és gyakorlatilag összezsugorodik az a terület, ami a számára alkalmas lenne” 

– vázolta a problémát Tibor. Ezzel szemben az erdei béka egyre elterjedtebb, azzal arányosan, ahogy visszaszorul a vetélytársai száma.

Hogyan segíthetünk?

Ha valakit érdekel a békapeték számlálása, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság örömmel veszi a segédkezést, mert általában kapacitáshiánnyal küzdenek. Mint említette Tibor, a nász ideje 2-3 hét, ezalatt kell begyűjteniük a lehető legtöbb adatot.