Ismeretterjesztő
Példáértékű összefogás: „Etesd a dokit!” kezdeményezés
2020.04.07. I 19:07
Mit tehetünk a koronavírus járvány idején az egészségügyi dolgozókért? Keve Márton chef, az #Etesdadokit! kezdeményezés ötletgazdája talált egy szuper módot arra, hogyan támogassuk a frontvonalon harcoló orvosokat. Bárány Robi az Egyenlítő Home Office keddi adásában az önkéntes projektről beszélgetett annak megálmodójával.
„A kezdeményezésnek az volt az eredeti kiindulópontja, hogy két hétig szerettünk volna 100 adag ételt főzni a kórházaknak, és akkor ennek a keretein belül az egyik étteremnek a tulajdonosa a rendelkezésünkre bocsátotta ezt a konyhát” 

– mesélte Marci, miközben virtuálisan körbevezetett minket a konyhán, majd hozzátette, hogy napi 100 adag ételről van szó. Egy napra előre lefőzik a fogásokat a dokiknak, és másnap küldik ki az ételeket. Nagyon sok zöldség és gyümölcs felajánlást kapnak, az adományokat felhasználják a főzés során. Saját fűszernövényeik is vannak, ezeket szintén egy kedves adományozótól kapták. Az elsődleges céljuk, hogy egészséges, finom ételekkel kedveskedhessenek a doktoroknak.

Robi kíváncsi volt, hogyan pattant ki Marci fejéből az ötlet, hogy ételeket készítsenek az orvosoknak. A chef sokáig lakott külföldön, nagyon inspirálta, hogy más nyugati társadalmakban a kultúra szerves részét képezi az önkénteskedés, valamint a családjában is látott erre példát. Az #Etesdadokit egy Facebook-csoportként indult, ahol mai napig sok önkéntes csatlakozik a csapathoz. Akinek megtetszik a kezdeményezés, ITT tud betársulni. Szívesen veszik a felajánlásokat, legyen szó nyersanyagról vagy segítő kézről egyaránt.

Elsősorban azokba a kórházakba szállítanak, ahol koronavírusos betegekkel foglalkoznak. Két hét alatt minimum 1400 adag menüt szállítottak ki. A két hetet sikeresen teljesítették, folytatják tovább a munkát, de sok tényezőtől függ, hogy meddig tarthat ki a projekt. 

„Társadalmi összefogást és pozitív összképet látok, úgyhogy nagyon remélem, hogy ez egy darabig fent tud maradni ugyanebben a formában” 

– mondta a chef, majd azt is elmesélte, milyen egy átlagos nap az önkéntes konyhán.