Ismeretterjesztő
Várhatóan augusztusban startol az Űrbatyu II.
2020.04.15. I 18:00
Tavaly júliusban repült először az Űrbatyu, nemsokára pedig útra kelhet az Űrbatyu II. Az elsődleges cél az volt, hogy lélegzetelállító képek készüljenek hazánkról, illetve az, hogy a Bakonyi Csillagászati Egyesület saját magaslégköri adatokhoz jusson. Veisz András az egyesület alelnöke az Egyenlítő - Home Office adásában elmondta, tavaly több, mint 25 ezer méter magasba jutott az Űrbatyu, idén viszont már 30-35 ezer a cél. 
A holdra szállás 50. évfordulója alkalmából a Bakonyi Csillagászati Egyesület Űrbatyu elnevezésű magaslégköri ballonszondát indított útnak tavaly júliusban. A szerkezet a világűr peremét is megjárva készített lélegzetelállító képeket többek között a Balatonról. Az Űrbatyu 26 532 méter magasba jutott.

Az egyik cél az volt, hogy lélegzetelállító képek készüljenek, a másik pedig az, hogy beszerezzenek néhány saját, magaslégköri adatot - számolt be róla Veisz András. 

A Bakonyi Csillagászati Egyesület alelnöke elmondta, az Űrbatyu II. feladata, hogy gyönyörű felvételeket készítsen hazánkról, másrészt szeretnék kiküszöbölni azokat a hibákat, amik az első repülésnél jelentkeztek. A rádiós nyomkövetés nem működött, illetve kamerák is leálltak a repülés során. Ebből tanulva idén jobb kamerákkal és pontosabb GPS-sel szerelik fel az Űrbatyu II-t. A jobb technikával viszont már 30-35 ezer méter a cél. 
A koronavírus-járvány miatt csúszott a start időpontja, így most augusztus 20-ra tervezik. Ha ez sem valósulhat meg, akkor megvárják vele az őszt - tette hozzá Veisz András.