Ismeretterjesztő
A kutyákra nem veszélyes az új koronavírus, és nem is terjesztik
2020.04.19. I 00:29
A kutyák köszönik szépen, jól bírják a karantént: a gazdik jobb esetben egész nap otthon vannak velük, és kutyát sétáltatni egyelőre szabad. A kérdés épp ezért jogosan merül fel: csak mi, vagy az ebek is veszélyben vannak a koronavírussal szemben?
„Az új koronavírus kutyára a mai ismereteink szerint nem veszélyes, és kutya nem terjeszti” 

- szögezte le az Egyenlítő - Home Office adásában Mirtse Áron szakújságíró. Azt is tisztázta, hogy ugyan találtak egy Hong Kong-i kutyát, aminek az orrából vagy a szőrzetéről kimutatták a vírust, de ez még nem jelent fertőzést. Ahogy a tárgyakon, úgy a kutyákon is megtapadhat a kórokozó, ettől függetlenül nem kapják el, és nem is terjesztik. Ennek kapcsán egy másik érdekességet is megosztott a szakértő: a kutyáknak is van saját koronavírusuk, létezik oltás ellene, és a vírus emberre nem veszélyes. Bárány Róbert műsorvezető arra is rákérdezett, hogy ha a kutyák koronavírusától nem is kell tartanunk, van-e olyan kutyák által terjesztett betegség, ami gondokat okozhat az embernél.

Milyen betegségek terjednek kutyáról emberre?

Ilyen a veszettség, ez ellen kötelező oltani a kutyákat, illetve bizonyos élősködők is veszélyesek lehetnek az emberre, például a bélférgek. Hogy a férgesedést elkerüljük, negyedévente féregteleníteni kell az ebeket. A bolhát is el lehet kapni, önmagában csak kellemetlenséget okoz, viszont fontos tudni, hogy a bolha terjeszti a férgek petéit.

A továbbiakban Mirtse Áron arról mesélt, hogy körülbelül 30 ezer éve hogyan szegődött a farkas az ember mellé, és miért nevezhetjük ezt „a balekok diadalának". Többek között azt is megtudhattuk, hogy mi célból tartották régen láncon a kutyákat, illetve miért van az, hogy a lakásban tartott kutyák életmódja jobban hasonlít a farkaséhoz, mint a kertvárosi ebeké.

A szakújságíró rengeteg érdekességet osztott meg velünk, érdemes visszanézni a teljes beszélgetést: