Ismeretterjesztő
Az allergia az egyik leginkább félreértelmezett jelenség
2023.07.16. I 17:54
Az allergia nem betegség, amivel élethosszig együtt kell élnünk.
 
 Míg évtizedekkel ezelőtt leginkább a késő tavasztól kora őszig tartó időszak számított allergiaszezonnak, az átlagos hőmérsékletek folyamatos emelkedésének hatására ez az intervallum elképesztő mértékben kiszélesedett.

Az idei évben az enyhe télnek köszönhetően már januárban kezdetét vette, és az arra hajlamosak akár október végéig is számíthatnak a kínzó tünetek jelenlétére. Azonban az allergiáról, mint jelenségről való gondolkodásmód alakulása minden érintett számára reménnyel kecsegtet, ugyanis már tudjuk: az allergia nem betegség, amivel élethosszig együtt kell élnünk.

Ha az interneten rákeresünk az allergia szóra, azt olvashatjuk, hogy valamilyen anyaggal szemben kialakuló túlérzékenységről van szó. Ez a megközelítés meglehetősen félrevezető. Ugyanis azt sejteti, hogy az allergiát valamilyen külső tényező, mint például a házipor, kutyaszőr, macskaszőr, valamelyik növény virágpora, más szóval pollenje vagy valamilyen más ingerlő anyag okozza. De gondoljunk bele, ha így volna, akkor minden ember allergiás lenne.

„Véleményem szerint az allergia az egyik leginkább félreértelmezett jelenség. Én nem is tekintem betegségnek. Úgy vélem, hogy csupán az immunrendszer kisiklását kísérő tünetről van szó, ami az esetek nagy részében helyrehozható természetes, gyógyszermentes eszközökkel is” – avatott be dr. Lenkei Gábor.

Az immunrendszernek valójában nagyon kevés feladata van. Az a világ, amelyben működik, túlnyomórészt a testünk saját anyagaiból, saját sejtjeiből, a test működését segítő barátságos baktériumokból, és semleges, teljes mértékben ártalmatlan dolgokból áll. Csak nagyon ritkán találkozik valódi fenyegetést jelentő ellenségekkel, rendbontókkal.

A jól működő immunrendszer egy olyan készenléti rendőrségként képzelhető el, amelynek csak rendkívüli esetekben kell tennie valamit. Vagy egy olyan tűzoltósághoz is hasonlíthatjuk, amely mindig készenlétben áll, de csak nagyon ritkán van valódi feladata.

Az allergia kezelésére jellemzően többféle eljárást alkalmaznak. Mindenekelőtt az allergének elkerülését javasolják, ami rövid távon segíthet, de nem jelent valódi megoldást. Hiszen, ha nem kezeljük a kiváltó okokat, akkor az allergia által sújtott illetőnek komoly esélye van arra, hogy idővel egyre több dologra lesz allergiás. További módszerként említette az immunterápiát, amikor megpróbálják hozzászoktatni a szervezetet az allergénhez. Ez azonban évekig tart és kétséges a kimenetele.