Életmód
A tudomány szerint kötelező a nyaralás
2023.07.29. I 17:24
A nyaralásnak csak pozitív hatásai vannak, ha valóban ki tudunk kapcsolódni. 

Vannak, akik megvetik a nyaralást és csak egy „sznob klisének” tartják, mások pénzkidobásnak gondolják, de a legtöbben egész évben azt várják, hogy kikapcsolódhassanak és új kalandok felé vegyék az irányt. Hogy kinek van igaza? A pszichológusok szerint az utóbbiaknak, mert a nyaralás gyógyír testnek és léleknek. 

Egy amerikai tanulmányból még az is kiderült, hogy akik évente legalább egy hétre kikapcsolódnak, 30 százalékkal csökkentik a szívroham kockázatát. De a nyaralás alatt megtapasztalható, a szeretteinkkel töltött idő csökkenti a depresszió kockázatát és hozzájárul az élet meghosszabbításához is. Ráadásul a munkában is hatékonyabbak vagyunk az indulás előtt (erősebb a motivációnk a nyaralást megelőzően) és utána (pihent az agyunk, energikusabbak vagyunk).

A kutatások szerint a nyaralás előnyei már az utazás megkezdése előtt érezhetőek, mert a jövőbeli jutalom ígérete, a rá való várakozás még jobb, mint maga az ajándék. Ez rokonítható Buddha híres mondásával is, miszerint az út a fontos és nem a cél. 

Ahogy közeledik a nyaralás ideje, emelkedik a dopaminszint és nő az öröm is. A legjobb nyaralások azok, amelyek során új élményekben van részünk (idegen helyek felfedezése) és jutalomban részesülünk (például megehetjük az egész évben várt igazi nápolyi pizzát). Persze, az egyénenként változik, hogy kinek mi a legnagyobb gyönyörűség a nyaralásban.

A kutatók megfigyelték, hogy a két-három hetes szabadságról visszatérő dolgozók kognitív rugalmassága sokkal nagyobb volt, vagyis több lehetőség jutott eszükbe a konkrét tárgyakkal kapcsolatban, mint azoknak, akik nem pihentették agyukat. A legtöbb tanulmány konklúziója, hogy a nyaralással járó stressz-szint csökkenése okozza a rugalmasabb és kreatívabb gondolkozást.