Ismeretterjesztő
Megszakadt a kapcsolat a Voyager 2 űrszondával
2023.08.02. I 14:08
A Voyagert úgy programozták, hogy évente többször visszaálljon az eredeti helyzetére, és antennáját újra a Föld felé irányítsa

Megszakadt a kapcsolat a NASA és a Voyager 2 űrszonda között egy téves utasítás miatt - idézte a BBC hírportálja az amerikai űrkutatási hivatalt. Az űrszonda egy téves parancs miatt két fokkal elfordította az antennáját a Föld irányából, melynek eredményeképpen képtelen parancsokat fogadni vagy adatokat küldeni. 

A Voyagert úgy programozták, hogy évente többször visszaálljon az eredeti helyzetére, és antennáját újra a Föld felé irányítsa. A következő visszaállítás október 15-én történik, amely a NASA szerint lehetőséget adhat a kommunikáció folytatására. Arra számítanak, hogy az űrszonda időközben a számára kijelölt pályán marad.

Ma a NASA bejelentette, hogy észleltek egy jelet, mely a Voyager 2-ről érkezett, ez megerősítette, hogy az űrszonda "egészségi állapota továbbra is jó". A Voyager 2 több mint 19,9 milliárd kilométerre található a Földtől, és becslések szerint óránként 55 ezer kilométeres sebességgel száguld a csillagközi térben.