Ismeretterjesztő
Az agyhalott nők is képesek lehetnek sikeres szülésre
2023.08.31. I 18:17
Az ilyen esetek azonban igen ritkák, és a többségük császármetszéssel végződik.

Sokaknak megdöbbentő lehet, de egy friss tanulmány szerint a terhesen agyhalottá váló nők nagy részének sikerül egészséges gyermeket a világra hoznia – írja az IFLScience. Egy nemrégiben végzett áttekintés szerint 35 példát találtak hasonló esetre, amelyek közül 27 végződött élve szüléssel, köztük három hüvelyi szüléssel. Az esetleírások szerint amennyiben a nő a 24. hét után vált agyhalottá, az élve születések aránya 100 százalékos volt.

Összességében a tanulmány szerzői megállapították, hogy a 35 magzatból nyolc méhen belül meghalt, míg a fennmaradó 27 magzatot kihordták. Közülük ketten röviddel a születés után meghaltak, további kettő pedig súlyos neurológiai szövődményekkel élte túl. 23 azonban egészségesnek mutatkozott a hosszú távú nyomon követés során.

Nem meglepő módon a szülések túlnyomó többsége császármetszéssel történt, bár az agyhalott nők közül kettőnek spontán vajúdás után hüvelyi szülés volt, míg egy további nőnek indított hüvelyi szülés volt. A meglepően sikeres statisztikák ellenére a túlélési arányok torz képet mutatnak.