Ismeretterjesztő
Hét évvel hamarabb kimutatja a Parkinson-kórt egy új szemvizsgálat
2023.09.01. I 15:29
Nagyfelbontású 3D-s felvételek kellenek csak a retináról a mesterséges intelligenciának, hogy megtalálja a Parkinson nyomait.

A Parkinson-kór egy gyógyíthatatlan betegség, ugyanakkor a korai felismerés, és az időben megkezdett kezelés segítheti a betegeket abban, hogy még hosszú és produktív életet élhessenek. Sajnos azonban 50 éves korukra csupán a betegek alig 10 százalékát diagnosztizálják, legtöbben a 60-as éveikben szereznek csak tudomást a kórról; addigra azonban már túl késő, hogy hatékony lehessen bármilyen kezelési mód.

Éppen ezért lehet rendkívül hasznos a University College London és a Moorfields Eye Kórház által a Neurology folyóiratban leírt, mesterségesintelligencia-alapú megoldás, amellyel a jelenlegi klinikai diagnosztikai módszerekhez mérten hét évvel hamarabb képes észlelni a Parkinson-kórt – ráadásul a megoldás különleges módon, az emberi szemet vizsgálva keresi a betegséget.

Ugyanis – írja az Interesting Engineering – a szemeink tartalmaznak markereket a Parkinson-kórra, melyeket egy mesterségesintelligencia-program képes azonosítani 3D-s retinafelvételek vizsgálatával – és így megállapítani, mekkora a lehetséges kockázata a betegségnek egy adott személynél.

A kutatók MI-alapú programját két nagy adathalmazon képezték ki, az egyikben több millió kép volt retinákról, míg a másikban 85 ezer beteg adatai voltak. A két adatbázis segítségével találtak a retinában a Parkinsonhoz kapcsolható markereket.