Ismeretterjesztő
Kitört a Windows-pánik! Számítógépek milliói mehetnek a kukába
2023.11.04. I 14:29
A számítógépek 40 százaléka nem frissíthető Windows 10-nél újabb operációs rendszerre, ennek támogatása pedig két éven belül lejár.

A Microsoft jelenleg támogatott, legrégebbi rendszerváltozata a Windows 10, melyet 2015-ben mutattak be, és a jelenlegi állás szerint a tizedik születésnapján, azaz 2025-ben ér véget a támogatása

Magától értetődő lenne, hogy a Windows 10-es gépeket frissíteni kell a 11-re, ez azonban rengeteg számítógép esetében nem kivitelezhető, mivel a Windows 11 rendkívül szigorú hardveres követelményekkel rendelkezik: csak a modern processzorszériákat támogatja, és a TPM 2.0 biztonsági chip megléte is szükséges a telepítéséhez. Emiatt rengeteg kiválóan működő, hardveresen egyébként még megfelelő számítógép nem frissíthető Windows 11-re.

A Public Interest Research Group (PIRG) a napokban egy petíciót indított Satya Nadella Microsoft-vezérigazgatónak címezve, hogy gondolják újra a Windows 10 2025-ös kivezetését – írja a hvg.hu. A csoport szerint számítógépek milliói maradhatnak támogatás nélkül, ráadásul óriási mértékben megnőhet ettől a selejtezett számítógépek mennyisége is.

A Microsoft egyelőre nem reagált a petícióra.