Életmód
Hatalmas károkat okozhat, ha cukorbetegeknek szánt gyógyszerrel fogyunk
2023.11.06. I 14:47
Sokan azonban még mindig hisznek a csodatablettákban vagy alkalmaznak olyan módszereket, amelyeket kizárólag orvosi felügyelet mellett lehetne használni.
 

Noha ma már sok szó esik a fogyókúrákról és arról, hogy az egészséges életmódra való váltás nem kikerülhető, ha fogyni szeretnénk és meg is akarjuk tartani a súlyunkat. Sokan azonban még mindig hisznek a csodatablettákban vagy alkalmaznak olyan módszereket, amelyeket kizárólag orvosi felügyelet mellett lehetne használni. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezek a csodaszereknek hitt gyógyszerek hatalmas károkat okozhatnak a szervezetünkben.

“A cukorbetegeknek szánt gyógyszerek azért vonzzák a túlsúlyos embereket, mert segítenek gyorsan megszabadulni a gyűlölt túlsúlytól. Fennáll azonban a veszélye, hogy az étkezési zavarokkal küzdő emberek egészsége még inkább megromlik, mert mint minden gyógyszernek, ezeknek is vannak ellenjavallataik és mellékhatásaik” - figyelmeztet Herceg Olga dietetikus.

A szakértő szerint ezeknek a szereknek az alkalmazása esetén nem zárható ki az epehólyag probléma, a veseelégtelenség, az allergia és a depresszió, de az egyik legszokatlanabb mellékhatás, a súlyos, akut hasnyálmirigy-gyulladás sem. Ez a veszélyes és fájdalmas állapot minden ötszázadik embernél fordul elő azok között, akik a cukorbetegség elleni gyógyszeres injekciókat alkalmazzák.

“Ezek az injekciók csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a teljes életmód megváltoztatásával párosulnak, beleértve az étrendet és a fizikai aktivitást. A gyógyszert szedők mintegy felénél bélproblémák, hányinger, haspuffadás, savas reflux, székrekedés és hasmenés is jelentkezik. Az ilyen gyógyszereket csak szakemberek felügyelete mellett szabad szedni” - tette hozzá a dietetikus.

Herceg Olga szerint bármennyire is furcsán hangzik, ahhoz, hogy lefogyjunk, enni kell. A radikális megoldások hánytatás vagy koplalás formájában nem biztosítanak hosszútávú eredményt és evészavar kialakulásához vezetnek.

“Az egyhangú monodiéták, a folyamatosan alacsony kalóriabevitel, fogyitabletták vagy tisztítókúrák, és még sorolhatnám, destruktív hatást gyakorolnak a hormonháztartásra, az emésztésünkre és nem utolsó sorban a pszichikai állapotunkra. Minden olyan megoldás, amit mézesmadzagként húznak el előttünk több kilogramm fogyást ígérve egy hét alatt, kerülendő. Ha több évbe telt felszedni azt a bizonyos túlsúlyt, akkor a fogyás is több időt vesz igénybe” - magyarázta a szakember.

Az egészséges fogyás mértéke Herceg Olga szerint mindig a startsúlytól függ. Azaz minél nagyobb súllyal kezdtük el a fogyókúrát, annál nagyobb súlyveszteség számít normálisnak hetente. A testtömeg 0,5-1 százalékos heti fogyását vehetjük alapul. Ha például a súlyunk 70 kg, akkor heti 350-700 gramm fogyásra kell számítani. Tehát míg a vékonyabb emberek kevesebbet veszítenek a súlyukból hetente, a túlsúlyos vagy elhízott emberek akár 2 kg-ot is fogyhatnak ennyi idő alatt.
 
 De hogyan fogyjunk egészségesen? Nos, mindig kezdjük a napot egy teljes reggelivel. Ha nem szoktunk reggel enni, akkor érdemes szokássá tenni. Az étrendünk legyen kellően kalóriadús, hisz a fogyást segítő helyes táplálkozás másik alapelve, hogy ne csökkentsük a kalóriabevitelt az elfogadható norma alá. 

Ha alultápláljuk magunkat, nem csak a diétát fogjuk hamar feladni, de az anyagcsere is lelassul. Nincs olyan, hogy "kevesebbet eszem, így gyorsabban fogyok". Felejtsük el a "6 után nem eszünk" szabályt is. Természetesen, ha este 8-9 óra között fekszünk le, akkor a szabályt lehet és kell is követni. A legtöbb ember azonban nem fekszik le este 11-nél korábban, így egy ilyen étkezési szünet csak a szervezet kárára válik. Fogyasszunk sok fehérjét (halat, főtt csirkemellet, főtt tojást, túrót) lefekvés előtt 2-3 órával, és ne aggódjunk a hízás miatt.

Annak érdekében, hogy ne együnk túl sokat este, nem szabad túl sokat enni napközben. A szervezetet nem lehet becsapni: este megpróbál mindent megkapni, amiben reggel és délután hiányt szenvedett. A víz jótékony hatásáról már sok szó esett, ez szintén elengedhetetlen a kiegyensúlyozott fogyáshoz. 

Bizonyított, hogy naponta 2-2,5 liter vizet kellene fogyasztanunk, ami nem csak lehetővé teszi a szervezet számára, hogy fenntartsa a vízháztartás egyensúlyát, de segít elkerülni a felesleges nassolást is. A víz mellett a fehérjebevitelre is érdemes ügyelni. A fehérje az izmaink alapja, a húsok, a hal, a tenger gyümölcsei, a túró, a tojás, a borsó és a lencse pedig mind nagyszerű fehérjeforrások.