Ismeretterjesztő
Orvosi csoda! Hat kilométert sétál az első gerincimplantátummal élő Parkinson-kóros beteg
2023.11.09. I 14:44
A francia férfinál több mint 20 évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegségek, és súlyos mozgásproblémák alakultak ki nála, ami a járásban is megakadályozta őt. 
Elmondása szerint „újjászületett” az a beteg, aki először kapott gerincimplantátumot az előrehaladott Parkinson-kórjának kezeléséreírja a Guardian. A 63 éves Marc mozgása teljesen szétesett, mire beültették neki a normális jelátvitelt helyreállító készüléket. Ennek köszönhetően újra gond nélkül tud sétálni.

A francia férfinál több mint 20 évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegségek, és súlyos mozgásproblémák alakultak ki nála, ami a járásban is megakadályozta őt. Miután megkapta az implantátumot, amelynek célja, hogy helyreállítsa a gerincből a lábizmok felé irányuló normális jelzést, képes volt normálisabban járni, és visszanyerte a függetlenségét.

„Gyakorlatilag már nem tudtam úgy járni, hogy ne essek el gyakran, naponta többször is. Bizonyos helyzetekben, például amikor beléptem egy liftbe, mondhatni, mintha odafagytam volna” – mondta. „Most már a lépcsőktől sem félek. Minden vasárnap kimegyek a tóhoz, és körülbelül 6 kilométert sétálok. Hihetetlen.”

A Guardian hozzáteszi, hogy az implantátumot még nem tesztelték teljes körű klinikai vizsgálatban, de egy svájci csapat azon dolgozik, hogy kifejlessze a bénulás leküzdésére szolgáló agy-gép interfészt, amely teljesen új megközelítést kínálhat a Parkinson-kórban szenvedők mozgáshiányának kezelésére.

„Lenyűgöző látni, hogy a gerincvelő célzott elektromos stimulálásával – ugyanúgy, ahogyan azt a paralimpiai betegeknél tettük – hogyan tudjuk korrigálni a Parkinson-kór okozta járászavarokat” – mondta Jocelyne Bloch, a CHUV Lausanne-i egyetemi kórház idegsebésze és professzora, a program társvezetője.