Ismeretterjesztő
Felfedezték a Föld pulzusát
2023.11.14. I 14:50
Nagyjából minden 27,5 millió évben egy jelentős geológiai esemény következik be, ez tekinthető bolygónk pulzusának.

Egy friss tanulmányban a szakértők a Föld „pulzusát” vizsgálják – írja az IFLScience. A szakértők az elmúlt 260 millió év 89 nagy geológiai eseményét elemezték, köztük tömeges kihalásokat, tengerszint-ingadozásokat és a tektonikus lemezek változásait. A kutatók abban bíztak, hogy ciklikusságot mutathatnak ki. A csapat a Fourier-analízis nevű matematikai módszert használva felismerte, hogy a jelenségek tíz időpont körül csoportosultak.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden 27,5 millió évben egy jelentős geológiai esemény következik be, ez tekinthető bolygónk pulzusának. Az utolsó eseményhalmaz egyébként nagyjából 7 millió éve történt. Ez azt jelenti, hogy földtani szempontból az elkövetkező 20 millió év békésen alakulhat.

„Sok geológus úgy véli, hogy a földtani események véletlenszerűek az időben. Tanulmányunk azonban statisztikai bizonyítékot szolgáltat egy közös ciklusra, ami arra utal, hogy ezek a geológiai események korrelálnak, és nem véletlenszerűek” – mondta Michael Rampino, a New York-i Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók publikációjukban kiemelték, korábbi vizsgálatok alapján a globális tektonika és az éghajlatváltozás összefüggő ciklusai állhatnak a pulzus hátterében. Rampinóék egy másik tanulmányban részletesebben is elemzik ezeket a lehetőségeket, valamint a csillagászati ciklusokkal való esetleges kapcsolatokat.

Rampino szerint bármi is legyen a ciklusosság oka, eredményeik alátámasztják a nagyrészt periodikus, összehangolt és időszakosan katasztrofális geológiai múlt mellett szóló érveket. Ezen elmélet eltér sok más geológus véleményétől.