Ismeretterjesztő
A mesterséges intelligencia már a lakberendezésben is otthon van
2023.11.18. I 14:43
A programok többsége lehetővé tesz több-kevesebb ingyenes használatot, így elég csak regisztrálni egy programba, és már használhatjuk is. 
Képzeljük el, hogy nem tudjuk elképzelni milyen legyen a csempe a fürdőszobában vagy a konyhában. Legyen mondjuk kék a fal és zöld a padló? Hogyan fog kinézni ez valójában? Harmonizálnak majd a színek, vagy túl merész lesz? A mesterséges intelligencia (MI) ma már bárki számára képes megmutatni, hogyan nézne ki álmaink fürdőszobája, konyhája, vagy éppen a nappali egy új kanapéval.

A mesterséges intelligencia segítségével a lakberendezés határai egyre inkább kiszélesednek, és bárki számára elérhetővé válnak. A programok többsége lehetővé tesz több-kevesebb ingyenes használatot, így elég csak regisztrálni egy programba, és már használhatjuk is. Ráadásul a programok használata egyre könnyebb, nem kell hozzá semmilyen képzettség vagy gyakorlat, csak egyszerűen leírjuk, mit szeretnénk látni. 

Az MI segítségével személyre szabott designt készíthetünk, segít a jobb térkihasználásban, a bútorok elrendezésében, a színkombinációk kiválasztásában, megnézhetjük, hogyan harmonizálnak egymással a színek. Feltölthetünk képeket, ami tetszik, majd kérhetjük, hogy abban a stílusban készítsen nekünk tervet, amiben olyan bútorok vannak, amiket mi szeretnénk, és ott, ahol mi szeretnénk.

Az MI kétségtelen előnye, hogy segítségével a megrendelők maguk jobban meg tudják mutatni, hogy mit szeretnének, így kevesebb lesz a félreértés és az ebből keletkező károk: „Sok építkezőnek és felújítónak nehézséget jelent a térlátás. Már tervezési szinten döntést kell hozniuk az otthonuk stílusáról, ebben nagy segítséget ad az MI, támaszt nyújt abban, hogy amit elképzelnek, jól fog-e mutatni az adott térben" – mutat rá Pavelka Orsolya, a Mapei Kft. hidegburkolati termékfelelőse.

Természetesen a mesterséges intelligencia nem váltja le a lakberendezőt és a belsőépítészt, ne várjunk tőle pontos terveket, de arra kiváló, hogy képet készítsen az elképzeléseinkről, amit csak a lelki szemeink előtt látunk, hogy megmutathassuk a családtagjainknak, vagy a boltban, amikor csempét keresünk.