Ismeretterjesztő
Road-bot: megérkezett a világ első kátyújavító robotja
2023.11.24. I 13:33
A világ első olyan robotját, amely a mesterséges intelligencia segítségével megtalálja és kijavítja a kátyúkat, brit tudósok fejlesztették ki.

Az önvezető robotot, amely úgy néz ki, mint egy tank és egy úthenger keresztezése, a Robotiz3d technológiai cég alkotta meg azzal a céllal, hogy segítsen a helyi hatóságoknak kijavítani az utakon lévő lyukakat - írja a The Sun.

Az Egyesült Királyságban évente csaknem kétmillió kátyút javítanak ki, de az úthasználók számának növekedése és a szélsőséges időjárási körülmények miatt a helyzet egyre romlik. 

A beszámoló szerint a most kifejlesztett robot mesterséges intelligenciát (AI) használ majd a kátyúk geometriájának elemzésére, valamint működés közben mérési adatokat gyűjt. Egy egyedülálló előrejelző algoritmust segítségével pedig a helyi hatóságok számára pontosan felméri az útviszonyokat, lehetővé téve a megelőző útkarbantartás rangsorolását is.

A Robotiz3d-hez fűzött remények szerint a gép csökkenteni fogja a kátyúk és repedések javításával járó időt és költségeket, a CO2-kibocsátást és az anyagpazarlást is. Lisa Layzell, a cég vezérigazgatója és társalapítója úgy fogalmazott: reméli, hogy a technológia segít majd "a kátyúválság kezelésében".

Hozzátette: "Ez az első ilyen jellegű autonóm technológia, amelyet kifejezetten az ország nagy részét sújtó kátyúválság kezelésére alkottak meg".