Ismeretterjesztő
Ma is élhetnek dinoszauruszok, persze nem a Földön
2023.11.27. I 14:05
A szakemberek szerint olyan anyagok után kell kutatni a távoli exobolygókon, amelyek a Földön már nem találhatók meg.

Meglepő elmélettel állt elő egy új, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban publikált tanulmány: még ma is létezhetnek dinoszauruszok, igaz, természetesen nem a Földön, hanem más bolygókon.

A tanulmány szerzői úgy vélik, dinoszauruszok – vagy azokhoz hasonló „űrlények” – élhetnek olyan bolygókon, melyek oxigénszintje magasabb, hasonlóan a földi dinoszaurusz-korszakhoz. Ez persze nem a szomszédos bolygókon keresendő. A szakemberek szerint olyan anyagok után kell kutatni a távoli exobolygókon, amelyek a Földön már nem találhatók meg. Ennek segítségével lehet olyan bolygókat megtalálni, amelyek most esnek át a fanerozoikum-korszakon – írja a BGR.

Ha sikerülne ilyet találni, az evolúciós folyamatok melegágyát jelezhetné – és lehetővé tenné a dinoszauruszokhoz hasonló lények kifejlődését és akár létezését.

Ehhez fontos az olyan dolgok után is kutatni ezeken a távoli bolygókon, mint a magasabb oxigénszint – a dinoszauruszok idején ugyanis ez akár 35 százalékot is elérte a Földön, mielőtt a jelenlegi 21 százalékon stabilizálódott volna.

Mint a Cornell Egyetem közleménye fogalmaz: ha sikerülne egy élhető exobolygót találni 30 százalék körüli oxigénszinttel, elméletileg az élet ott túlmutathat a mikroorganizmusokon, és olyan életformák is jelen lehetnek, mint az egykori földi Megalosaurusok vagy Microraptorok.