Ismeretterjesztő
Tudtad? 191 éves a legidősebb teknős a világon
2023.12.07. I 14:05
Petőfi Sándor gyerekkorában is élt már Jonathan.

191 éves lett a világ legöregebb teknőse – írja a Live Science, melyet a 24.hu szemlézett. A Jonathan néven ismert Seychelle-szigeteki óriásteknős egyben a legidősebb szárazföldi állat is. A példány 1882 óta él a Szent Ilona-szigeten, miután az akkori kormányzónak, William Grey-Wilsonnak ajándékozták.

Jonathan a becslések alapján 1832-ben kelt ki, összehasonlításképp: Petőfi Sándor ekkoriban még csak 9 éves volt. Elképzelhető, hogy az egyed ennél is korábban jött világra. Feltételezett korát alátámasztja, hogy felfedeztek egy 1882 és 1886 között készült fotót, amelyen Grey-Wilson kertjében legelészik. Tavaly novemberben Nigel Phillips, a sziget mostani kormányzója hivatalosan is kijelölte a születésnapját 1832. december 4-ére.

Jonathan két Guinness-rekordot is tart: a legidősebb ismert élő szárazföldi állat és a legöregebb teknős. A Seychelle-szigeteki óriásteknősök átlagos élettartama 150 év. Bár Jonathan szürkehályog miatt elvesztette látását, és már a szaglása sem működik, ennek ellenére egészséges összességében megfelelő – libidója és étvágya is jó. A példány még manapság is megpróbál párosodni Emmával, aki körülbelül 55 éves. A szakértők speciális táplálékkal igyekeznek tovább növelni az állat élettartalmát.

Jonathan élete során két világháborút, 40 amerikai elnököt és 31 Szent Ilona-szigeti kormányzót élt túl. Ma békésen, szabadon kóborol három másik óriásteknőssel, Emmával, Freddel és Daviddel.