Ismeretterjesztő
Végzetes dominóhatás várhat a Földre
2023.12.08. I 14:15
A német kormány bejelentette, hogy globális klímastratégiát dolgozott ki.

Egy friss jelentés alapján fennáll a veszélye annak, hogy az ember okozta klímaváltozás miatt végérvényesen tönkremegy a Föld természeti rendszerei közül öt, többek között óriási jégtáblák megolvadását és óceáni áramlatok átalakulását idézve elő. Az eredményeket Dubajban, az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) mutatták be. 

A szakértők jelentésükben 26 földi rendszert vizsgáltak, és ezek közül öt esetében állapították meg, hogy a felmelegedés hatására közel kerültek a végleges összeomláshoz. Ezek közé tartozik a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégtáblák olvadása, a meleg vizű korallzátonyok elhalása, a permafroszt felengedése és az egyik észak-atlanti óceáni áramlat megváltozása.

„Ennek a visszafordíthatatlanságnak a veszélye olyan nagy, amekkorával még soha nem szembesült az emberiség” – mondta Tim Lenton, a jelentés vezető szerkesztője és az Exeteri Egyetem munkatársa. Ha ezek a folyamatok valóban elérik a visszafordíthatatlanság állapotát, akkor dominóhatást válthatnak ki, és egyebek között teljes ökoszisztémák mehetnek tönkre – emelte ki. A jelentés több szerzője szerint egyes földi rendszerek tönkremenetelét már nem is tudja megakadályozni az emberiség.

A kutatók ugyanakkor úgy látják, hogy bizonyos folyamatok, így a fosszilis energiahordozók kivezetése vagy a növényi alapú táplálkozás, reményre adnak okot. „Az emberi történelemben nagyon sok hirtelen társadalmi és technológiai változás történt már” – nyilatkozta Steve Smith, az Exeteri Egyetem szakembere.

A német kormány frissen bemutatott, 74 oldalas globális klímastratégiája alapján az éghajlati krízis és annak végzetes következményei elleni küzdelem az emberiség központi feladata ebben az évszázadban. Német kormánytisztviselők a stratégiai dokumentumot úttörő megközelítésnek nevezték, Jennifer Morgan, Németország klímamegbízottja pedig egyenesen a világ legátfogóbb stratégiájaként említette dubaji előadásában. Morgan szerint a stratégia nagyobb átláthatóságot teremt a Berlinben már korábban kitűzött célok között.