Ismeretterjesztő
Spermát is termelhet az első mesterséges here
2024.02.24. I 14:15
Ez a megoldás lehetővé tenné, hogy a meddő betegeknek biológiai gyermekük legyen.

Kutatóknak most először sikerült laboratóriumi körülmények között heréket növesztenie. Az újszülött egerek éretlen heresejtjeiből tenyésztett hím ivarmirigyek olyan struktúrákat alakítottak ki, amelyek hasonlítanak a természetes heréknél tapasztaltakhoz, és akár spermiumtermelésre is képesek lehetnek – írja az IFLScience.

A tudósok eddig nem rendelkeztek in vitro rendszerrel a herék modellezésére, az organoidokat tehát azért hozták létre, hogy új betekintést nyerhessenek a szervek fejlődésébe és betegségeibe. Dr. Nitzan Gonen, a tanulmány szerzője szerint az ezt követő kutatások a szexuális fejlődés megértését és a meddőség terápiás kezelését szolgálják majd.

A heréket kilenc hétig tartották fenn, amely idő alatt jelentősen megnőtt a méretük, majd végül összeomlottak, amint a vérellátási igényük túl nagy lett.

Az International Journal of Biological Sciences szaklapban megjelent tanulmány – melyet a 24.hu szemlézett – szerzői különös figyelmet fordítottak a Sertoli-sejtek fejlődésére, amelyek döntő szerepet játszanak a spermatermelésben. Bár a kilenc hét nem tűnik soknak, a spermatogenezis folyamata élő egerekben általában mindössze 35 nap. Elméletileg tehát lehetséges, hogy egy laborban nevelt here spermiumot termel ez időn belül.

A kutatócsoport jövőbeli célja, hogy bizonyítsa a mesterséges herék spermatermelésének lehetségességét. Ugyan ebben a tanulmányban egerekből fejlesztették ki a heréket, de a kutatók szerint nagyon valószínű, hogy lehetséges a serdülőkor előtt álló fiúk heréjéből kivont sejtekből is hasonló organoidokat létrehozni. Ez a megoldás lehetővé tenné, hogy a meddő betegeknek biológiai gyermekük legyen.