Ismeretterjesztő
Ezt a két Covid-oltást kaptad? Ezek a mellékhatások fenyegetnek!
2024.02.27. I 14:15
Az orvosok szerint még így is jobban megéri beoltatni magunkat.

Két új, de nagyon ritka Covid-19 vakcinamellékhatást – egy neurológiai rendellenességet és a gerincvelő-gyulladást – mutattak ki a kutatók az eddigi legnagyobb vakcinabiztonsági vizsgálat során – írja a The Guardian.

A mintegy 99 millió emberen elvégzett vizsgálatok megerősítették az eddig is ismert kapcsolatokat az mRNS (Pfizer és Moderna) vakcinák és a ritka szívizomgyulladás, valamint a szívburokgyulladás kialakulása között. Megerősítette továbbá a Guillain-Barré-szindróma (egy idegi autoimmun betegség) és az agyi vénás sinus trombózis kialakulásának lehetőségét az AstraZeneca vakcina alkalmazása során.

Ezek mellett kimutattak két újabb lehetséges mellékhatást: az AstraZeneca vakcinája akut disszeminált encephalomyelitishez, vagyis a gerincvelő és az agy gyulladásához, valamint egy transzverzális myelitis nevű neurológiai rendellenességhez is vezethet.

A szakértők figyelmeztettek, hogy mindkét betegség súlyosnak mondható, viszont a páciensek általában felépülnek belőlük. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a transzverzális myelitis kockázata nagyobb akkor, ha átestünk a koronavírus-fertőzésen, ami alapján az orvosok továbbra is az oltások alkalmazását javasolják a Covid-19 ellen.